Ugrás a fő tartalomra
Competition Policy

Állami támogatás a világjárvány idején

Történetek a Covid19 idején kormányzati támogatásban részesülő európaiakról

Bevezetés

Az Európai Bizottság szabályokat vezetett be az állami támogatásokra vonatkozóan annak biztosítására, hogy az uniós kormányoktól kapott támogatás ne juttassa a kis- és nagyvállalatokat tisztességtelen előnyökhöz, és ne torzítsa a versenyfeltételeket a belső piacon. 2020. március 19-én – kevesebb mint egy héttel azt követően, hogy a WHO Európát a Covid19-világjárvány egyik epicentrumává nyilvánította – a Bizottság ideiglenes keretet hagyott jóvá az állami támogatásokra vonatkozóan, amely a szabályokat rugalmassá tette azon vállalatok számára, amelyeknek a járvány okozta válság miatt támogatásra volt szükségük. A 2020. március közepi bizonytalan kilátások miatt az ideiglenes keretet a változó helyzethez alkalmazkodó rugalmas eszközként alakították ki.További tudnivalók az ideiglenes keretről és annak módosításairól.

Isa

Isabel La Guardia és Raul Ibañez 2016 óta működteti a Divers Cabo de Palos búvárközpontot, amely Murcia városától nem messze, Spanyolországban található. Isabel és Raul már készült a húsvét után induló következő szezonra, de március 14-én – amikor Spanyolország bevezette a kijárási tilalmat – minden tevékenységüket fel kellett függeszteniük, és be kellett zárniuk a központot.

A Divers Cabo de Palos központ életképes, jól működő cég volt. Mindössze annyi pénzügyi támogatásra volt szükség, hogy a korlátozások végéig a vállalkozás életben maradhasson. A támogatás egy rendkívül kedvező feltételek mellett nyújtott hitel formájában valósult meg az Európai Bizottság által 2020. április 2-án jóváhagyott első spanyol támogatási programcsomag keretében. Kértük Isabelt, meséljen az ezt követő időszakról.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Isabel La Guardia és Raul Ibañez merülés közben, Cabo de Palos, Spanyolország 

Hogyan segítette Önt a támogatás a válság idején?

Március közepén hirtelen elapadtak a bevételeink. Ráadásul fogalmunk sem volt, mikor nyithatjuk meg újra a központot. Ezért kölcsönt vettünk fel annak érdekében, hogy a búvárközpont működőképességét fenntarthassuk. A kölcsön nem fedezte ugyan az összes olyan költségünket, amelyeket ügyfelek hiányában is viselnünk kellett, de sikerült a vállalkozást életben tartani június 13-ig, amikor újból elkezdhettük búvárexpedícióinkat.

Hogyan alkalmazkodtak az új rendhez, amióta Murcia régió fokozatosan enyhítette a Covid19-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat?

Engedélyt kaptunk, hogy újból megnyissuk a központot, de óvintézkedéseket kellett bevezetnünk. A központ területén feliratok segítik munkatársainkat és ügyfeleinket a biztonságos távolság megőrzésében. A hajón mindaddig szájmaszkban vagyunk, amíg a búvármaszkot fel nem vesszük. A merüléseket követő szárazföldi tevékenységek sokkal több időt vesznek igénybe, mint régen. A korlátozások feloldása óta fennálló új körülmények között a vállalkozásunk kapacitásának gyakorlatilag csak kétharmada használható ki. Küzdelmes időszak, de nem adjuk fel. Valljuk, hogy a búvárkodásnál nincs biztonságosabb. A szárazföldön tilos egymást megölelni, de merüléskor megtehetjük, hiszen a víz alatt nincs fertőzésveszély.

 

Jan

2020. április 3-án az Európai Bizottság 23 millió eurós holland programot hagyott jóvá az ideiglenes kereten belül. Ez volt az első olyan, koronavírussal kapcsolatos, állami támogatásokról szóló határozat, amely Hollandiát is érintette. Mivel a világjárvány sok időskorú és orvosi ellátásra szoruló személyt otthonmaradásra kényszerített, a holland kormány úgy döntött: támogatást nyújt az egészségügyi szolgáltatóknak ahhoz, hogy a betegeket otthoni gondozásban vagy távellátásban részesíthessék, és ehhez elektronikus egészségügyi alkalmazásokat vehessenek igénybe. Felkértük Jan Leunis de Beijt, az Omring igazgatóját, hogy segítsen felmérni, milyen helyi hatásokkal járt az állami támogatások Bizottság általi ellenőrzése és a holland kormánytól származó támogatás. Az Omring általános egészségügyi ellátást, támogatást és szakápolást biztosít a betegek otthonában, illetve bentlakásos gondozóintézményekben Frízföld nyugati részén, Észak-Hollandiában és Texel szigetén.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Jan Leunis de Beij a hollandiai Hoornban található irodájában

Milyen változást hozott az államtól érkező támogatás?

A válságra gyorsan kellett reagálnunk, és létfontosságú volt, hogy a finanszírozás nagyon rövid időn belül rendelkezésre álljon. A támogatásnak köszönhetően rövid idő leforgása alatt 80–100 táblagépet tudtunk az otthonukban ápolt betegeink rendelkezésére bocsátani, megteremtve ezzel a távellátás video-összeköttetésen keresztüli biztosítását és a digitális támogatás lehetőségét. A berendezéseknek köszönhetően különféle méréseket is végezhettünk a távolból. Tapasztaltuk, hogy sok Covid19-beteg hosszú ideig fáradt, miután elhagyja a kórházat, így a finanszírozás egy részét a korona utáni rehabilitáció megszervezésére fordítottuk. Végül a támogatás lehetővé tette számunkra, hogy a különféle projektekhez és a gondozáshoz kellő számban vegyünk fel alkalmazottakat.

Hogyan változtatta meg a Covid19-járvány az Omring otthoni gondozásban alkalmazott gyakorlati módszereiket? Hogyan jellemezné az otthoni egészségügyi ellátás jövőjét a világjárvány után?

Pácienseinkkel 20%-kal kevesebbet érintkezünk, mint azelőtt, ugyanakkor gondoskodunk arról, hogy megkapják a szükséges ellátást Az otthoni gondozással foglalkozó alkalmazottaink két külön útvonalon közlekednek, hogy a koronavírus-fertőzöttekről gondoskodó munkatársaink ne találkozzanak a többiekkel. A jövőre nézve – a mindenkori koronavírus-helyzettől függetlenül – úgy véljük, hogy az információs és kommunikációs technológia egyre nagyobb mértékben fogja támogatni az egészségügyi ellátást. Lehetővé teszi majd számunkra, hogy a kórházakban ápolt betegek hazakerülhessenek, és gondozásuk otthonról, egészségügyi állapotuk távoli nyomon követésével történjen. Az otthoni ellátás egyre inkább kiegészíti a háziorvosok által nyújtott elsődleges ellátást. Ezek a fejlesztések gyorsabb és jobb egészségügyi ellátást biztosítanak, és segíteni fognak az idősödő európai népesség igényeinek kielégítésében.