Направо към основното съдържание
Competition Policy

SДържавната помощ по време на пандемията

Разкази на европейци, получили правителствена подкрепа по времето на пандемията от COVID-19

Въведение

Европейската комисия прилага правила за държавната помощ, за да гарантира, че подкрепата на правителствата от ЕС за големи и малки предприятия не им дава несправедливо предимство и не нарушава условията на честна конкуренция в рамките на единния пазар. На 19 март 2020 г., по-малко от седмица след като СЗО обяви Европа за център на пандемията от коронавирус, Комисията одобри временна рамка за държавната помощ, която направи правилата по-гъвкави за предприятията, нуждаещи се от помощ поради кризата, причинена от пандемията. В средата на март 2020 г. развитието беше несигурно, затова временната рамка бе замислена като гъвкав инструмент, който ще се адаптира към променящата се ситуация. Натиснете тук, ако искате да научите повече за временната рамка и нейните изменения.

Isa

От 2016 г. Исабел ла Гуардия и Раул Ибанез ръководят центъра за гмуркане Дайвърс Кабо де Палос, недалеч от Мурсия в Испания. Те се подготвят за настъпващия сезон, който ще започне по Великден, но на 14 март 2020 г. – когато започват ограничителните мерки в Испания – те трябва да прекратят всички дейности и да затворят.

Центърът за гмуркане Дайвърс Кабо де Палос е успешен бизнес. Те се нуждаят от финансово подпомагане само за да оцелеят по време на локдауна. Подкрепата идва под формата на заем с изключително добри условия, част от първата испанска схема "чадър", одобрена от Европейската комисия на 2 април 2020 г. Попитахме Исабел какво се е случило след това.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Исабел ла Гуардия и Раул Ибанез се гмуркат край Кабо де Палос, Испания 

Как получената подкрепа ви помогна по време на кризата?

В средата на месец март входящия поток от приходи изведнъж спря. Не можехме дори да предположим кога ще заработим отново. Затова взехме заем, който да ни помогне да запазим дейността на центъра. Заемът не покри всички разходи, които все още имахме, въпреки че нямахме клиенти, но успяхме да оцелеем до 13 юни, когато можеше да подновим нашите гмуркателни експедиции. 

Как се адаптирате към новите обстоятелства откакто регион Мурсия постепенно премахва ограниченията?

Позволиха ни да отворим отново, но трябва да вземаме предпазни мерки. Знаците в центъра за гмуркане помагат на нашите служители и клиенти да пазят безопасно разстояние. На лодката сменяме защитните маски с маски за гмуркане. Всички операции, които трябва да извършваме на сушата след гмуркане, отнемат повече време. На практика нашата дейност протича на две трети от капацитета ни при новите условия. Борим се, но няма да се откажем. Казваме, че няма нищо по-безопасно от гмуркането. Не можем да се прегърнем на сушата, но можем – и го правим – когато сме във водата, защото е безопасно.

 

Jan

На 3 април 2020 г. Европейската комисия одобри нидерландска схема на стойност 23 милиона евро съгласно временната рамка; това е първото решение относно държавна помощ, свързана с COVID-19, за Нидерландия. Тъй като много възрастни хора и хора, нуждаещи се от медицински грижи, трябваше да останат у дома поради пандемията, нидерландското правителство реши да предложи безвъзмездни средства на доставчиците на здравни услуги, за да им помогне да се грижат за пациентите вкъщи и дистанционно, особено чрез приложения за електронно здравеопазване. Помолихме Ян Люнис де Бей, директор на Омринг, да ни помогне да оценим въздействието на място на контрола на държавната помощ на Комисията и на предоставените от нидерландското правителство субсидии. Омринг предоставя общи здравни грижи, подкрепа и специализирани грижи вкъщи и в домове за грижи в Западна Фризия в северната част на Холандия и на остров Тексел.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Ян Люнис де Бей в своя офис в Хорн, Нидерландия

Каква бе ползата от държавната субсидия?

Трябваше да реагираме бързо на кризата и беше жизненоважно финансирането да ни бъде предоставено за много кратко време. Благодарение на субсидията успяхме незабавно да предоставим между 80 и 100 таблета на нашите пациенти, което ни позволи да създадем система за видео грижи и цифрова подкрепа. Благодарение на оборудването можехме да правим дори дистанционни измервания. Също така забелязахме, че много пациенти с COVID-19 усещат умора дълго време след напускане на болницата, така че използвахме част от финансирането за организиране на рехабилитация за тях. Накрая, субсидията ни позволи да наемем допълнителни служители за проекти и грижи.

Как пандемията от COVID-19 промени вашата практика в грижите по домовете? Как бихте описали бъдещето на здравното обслужване по домовете след пандемията?

Намалихме контактите с нашите пациенти с 20 %, като същевременно осигуряваме грижите, от които се нуждаят. Създадохме два маршрута за екипи за домашни грижи, като разделихме тези, които обслужват пациенти с коронавирус, от останалите. Като гледаме към бъдещето — и независимо от COVID-19 — вярваме, че здравеопазването все повече ще бъде подпомагано от информационни и комуникационни технологии. Технологията ще ни позволи да преместваме все повече пациенти от болници към домовете им и да контролираме здравето им от разстояние. Грижите в домашни условия ще допълват все повече грижите на първа линия, предоставяни от общопрактикуващите лекари. Тези процеси ще гарантират по-бързо и по-добро здравеопазване и ще ни помагат да посрещаме нуждите на застаряващото население на Европа.