Preskoči na glavno vsebino
Competition Policy

Državna pomoč v času pandemije

Zgodbe evropskih državljank in državljanov, ki so med pandemijo COVID-19 prejeli vladno podporo

Uvod

Evropska komisija z uveljavljanjem pravil o državni pomoči zagotavlja, da podpora, ki jo vlade držav članic EU odobrijo podjetjem, pa naj gre za velika ali majhna podjetja, le-tem ne daje neupravičene prednosti ali ne ogroža enakih konkurenčnih pogojev na notranjem trgu. Komisija je 19. marca 2020 – manj kot teden dni po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija Evropo razglasila za žarišče pandemije COVID-19 – odobrila začasni okvir za državno pomoč, ki omogoča prožnejšo uporabo pravil za podjetja, ki zaradi koronavirusne krize potrebujejo podporo. Ker so bili sredi marca 2020 obeti za prihodnost negotovi, je bil začasni okvir zasnovan kot prožen instrument, ki bi se prilagajal spreminjajočim se razmeram. Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o začasnem okviru in njegovih spremembah.

Isa

Isabel La Guardia in Raul Ibañez sta od leta 2016 lastnika Divers Cabo de Palos, potapljaškega centra nedaleč od Murcie (Španija). Pripravljala sta se na prihajajočo sezono, ki bi se morala začeti okoli velike noči, vendar sta morala 14. marca 2020, ko se je Španija odločila uvesti ukrepe za omejitev gibanja, prenehati z vsemi dejavnostmi in center zapreti.

Divers Cabo de Palos je bilo zdravo podjetje. Potrebovalo je zgolj finančno pomoč, da bi lahko preživelo v času, ko je moralo biti zaprto. Prejelo je podporo v obliki posojila pod izredno ugodnimi pogoji na podlagi prve španske krovne sheme , ki jo je Evropska komisija odobrila 2. aprila 2020. Isabel smo vprašali, kako so se stvari odvijale po tem.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Isabel La Guardia in Raul Ibañez se potapljata pri rtu Cabo de Palos. 

Kako vam je podpora, ki ste jo prejeli, pomagala med krizo?

Sredi marca nenadoma nismo več imeli prihodkov. Ni bilo mogoče predvideti, kdaj bomo center lahko ponovno odprli. Zato sva vzela posojilo, ki bi nama pomagalo ohraniti delovanje potapljaškega centra. Posojilo ni pokrilo vseh stroškov, ki sva jih imela, in čeprav nisva imela strank, je podjetje preživelo do 13. junija, ko sva lahko nadaljevala s potapljaškimi izleti.

Kako ste se prilagodili na novo normalno stanje, odkar je regija Murcia postopno sprostila omejitve v zvezi s COVID-19?

Center sva lahko ponovno odprla, vendar sva morala sprejeti previdnostne ukrepe. V potapljaškem centru sva namestila znake, ki našim zaposlenim in strankam pomagajo ohranjati varno razdaljo. Na čolnu nosimo zaščitne maske, dokler jih ne zamenjamo s potapljaškimi maskami. Vse operacije, ki jih moramo po koncu potapljanja izvesti na kopnem, terjajo veliko več časa. Naše podjetje v teh novih razmerah deluje le z dvotretjinsko zmogljivostjo. Stvari niso preproste, ampak ne bomo obupali. Trdimo, da ni nič varnejšega od potapljanja. Na kopnem se ne moremo objemati, med potapljanjem pa se lahko objemamo, ker je to varno.

 

Jan

Evropska komisija je 3. aprila 2020 odobrila 23 milijonov evrov vredno nizozemsko shemo na podlagi začasnega okvira. To je bil prvi sklep o državni pomoči v zvezi s COVID-19, ki se je nanašal na Nizozemsko. Ker so morali številni starejši ljudje in osebe, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, zaradi pandemije ostati doma, se je nizozemska vlada odločila, da bo izvajalcem zdravstvenih storitev ponudila nepovratna sredstva, da bi jim pomagala izvajati oskrbo bolnikov na domu in na daljavo, zlasti prek aplikacij e-zdravja. Jana Leunisa de Beija, direktorja organizacije Omring, smo prosili, naj oceni, kakšen je učinek nadzora državnih pomoči, ki ga izvaja Komisija, in subvencij, ki jih je dodelila nizozemska vlada, na terenu. Organizacija Omring zagotavlja splošno zdravstveno oskrbo, podporo in specializirano zdravstveno nego na domu ter v objektih bivalne oskrbe v provinci Severna Holandija in na otoku Texel.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Jan Leunis de Beij v svoji pisarni v Hoornu (Nizozemska)

Kaj je za vas pomenila vladna subvencija?

Na krizo smo se morali odzvati hitro in bistveno je bilo, da finančna sredstva dobimo v zelo kratkem času. Po zaslugi subvencije smo lahko pacientom, ki so v oskrbi na domu, takoj zagotovili 80 do 100 tabličnih naprav, kar nam je omogočilo vzpostavitev sistema storitev oskrbe prek videa in digitalne podpore. Oprema nam je celo omogočila opravljanje meritev na daljavo. Opazili smo tudi, da je bilo veliko pacientov z boleznijo COVID-19 še dolgo po prihodu iz bolnišnice utrujenih, zato smo del sredstev porabili za organizacijo rehabilitacije teh pacientov. Poleg tega smo po zaslugi subvencije lahko najeli potrebno dodatno osebje za delo na projektu ter za oskrbo in nego.

Kako je izbruh bolezni COVID-19 spremenil način, na katerega izvajate oskrbo na domu? Kako bi opisali prihodnost zdravstvene oskrbe na domu po koncu pandemije?

Osebne stike s pacienti smo omejili za 20 % ter obenem zagotovili, da prejemajo vso oskrbo, ki jo potrebujejo. Za ekipe za oskrbo na domu smo ustvarili dve poti, tako da so tisti, ki skrbijo za paciente, okužene z virusom, ločeni od ostalih. V dolgoročni prihodnosti in neodvisno od pandemije COVID-19 menimo, da bodo izvajanje zdravstvenih storitev vse bolj podpirale informacijske in komunikacijske tehnologije. Tehnologija bo omogočila, da lahko več pacientov premestimo iz bolnišnic v njihove domove in njihovo zdravje spremljamo na daljavo. Oskrba na domu bo vse bolj dopolnjevala primarno oskrbo, ki jo izvajajo splošni zdravniki. Ta razvoj bo zagotovil hitrejše in boljše zdravstveno varstvo ter nam pomagal zadovoljiti potrebe starajočega se prebivalstva v Evropi.