Glavni sadržaj
Competition Policy

Državne potpore u vrijeme pandemije

Iskustva Europljana koji su primili državnu potporu u vrijeme pandemije koronavirusa

Uvod

Europska komisija provodi pravila o državnim potporama kako bi osigurala da se potporama koje europske vlade dodjeljuju velikim i malim poduzećima tim poduzećima ne daje nepoštena prednost ni da se njima narušavaju ravnopravni uvjeti na unutarnjem tržištu. Komisija je 19. ožujka 2020., manje od tjedan dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Europu središtem pandemije bolesti COVID-19, odobrila privremeni okvir za državne potpore. On je omogućio da pravila postanu fleksibilnija za poduzeća kojima je potrebna potpora zbog krize uzrokovane pandemijom. Sredinom ožujka 2020. daljnji razvoj događaja bio je neizvjestan, pa je privremeni okvir osmišljen kao fleksibilan instrument koji bi se prilagođavao razvoju situacije. Kliknite ovdje ako želite znati više o privremenom okviru i njegovim izmjenama.

Isa

Isabel La Guardia i Raúl Ibáñez od 2016. vode Divers Cabo de Palos, ronilački centar nedaleko Murcije u Španjolskoj. Počeli su se pripremati za nadolazeću sezonu koja je trebala započeti tijekom uskršnjih blagdana, no 14. ožujka 2020. morali su sve prekinuti i zatvoriti centar jer je Španjolska uvela mjere ograničenja kretanja.

Divers Cabo de Palos bilo je zdravo poduzeće. Financijska potpora bila mu je potrebna samo kako bi tijekom razdoblja ograničenja kretanja moglo podmirivati svoje obveze. Potpora je pružena u obliku zajma s iznimno dobrim uvjetima u okviru prvog španjolskog krovnog programa koji je Europska komisija odobrila 2. travnja 2020. Pitali smo Isabel što se zatim dogodilo.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Isabel La Guardia i Raúl Ibáñez rone u blizini Cabo de Palos, Španjolska 

Kako vam je potpora koju ste primili pomogla tijekom krize?

Sredinom ožujka iznenada smo ostali bez prihoda. Nismo mogli predvidjeti čak ni kada bismo mogli ponovno otvoriti. Stoga smo uzeli zajam kako bismo održali poslovanje našeg ronilačkog centra. Zajam nije pokrio sve troškove koje smo morali platiti čak i kad nismo imali klijenata, ali smo uspjeli preživjeti do 13. lipnja, kada smo smjeli nastaviti roniti.

Kako ste se prilagodili novoj svakodnevici otkako su u regiji Murcia postupno ublažena ograničenja uvedena zbog pandemije bolesti COVID-19?

Dopušteno nam je ponovno otvaranje, ali uz mjere opreza. U ronilačkom centru postavili smo znakove koji našem osoblju i klijentima pomažu u održavanju sigurnog razmaka. Na brodu nosimo zaštitne maske dok ih ne zamijenimo maskama za ronjenje. Sve aktivnosti koje moramo obaviti na kopnu nakon ronjenja traju mnogo dulje. U novonastaloj situaciji naše poduzeće posluje s dvije trećine kapaciteta. Teško je, ali nećemo odustati. Smatramo da ne postoji ništa sigurnije od ronjenja. Na kopnu se ne možemo grliti, ali to činimo dok ronimo jer je sigurno.

 

Jan

Europska komisija odobrila je 3. travnja 2020. nizozemski program u vrijednosti od 23 milijuna EUR kao dio privremenog okvira. To je bila prva odluka o državnim potporama povezana s koronavirusom koja se odnosila na Nizozemsku. Budući da su mnogi stariji ljudi i osobe kojima je potrebna zdravstvena skrb morali ostati kod kuće zbog pandemije, nizozemska vlada odlučila je pružateljima zdravstvene skrbi ponuditi bespovratna sredstva kako bi im pomogla da pružaju skrb pacijentima kod kuće i na daljinu, posebno putem aplikacija e-zdravstva. Pitali smo Jana Leunisa de Beija, direktora poduzeća Omring, da nam pomogne ocijeniti stvarni učinak Komisijine kontrole državnih potpora i subvencija koje je dodijelila nizozemska vlada. Omring pruža opću zdravstvenu skrb, podršku i specijaliziranu zdravstvenu njegu kod kuće i u domovima za skrb u Zapadnoj Friziji, na sjeveru Holandije i na otoku Texel.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Jan Leunis de Beij u svojem uredu u Hoornu, Nizozemska

Kakav je bio učinak vladine subvencije?

Morali smo brzo odgovoriti na krizu i bilo je važno da nam sredstva budu dostupna u vrlo kratkom roku. Zahvaljujući toj subvenciji uspjeli smo našim pacijentima na kućnoj njezi odmah podijeliti stotinjak tablet-računala, što nam je omogućilo da uspostavimo sustav videoskrbi i digitalne podrške. S pomoću te opreme čak smo uspjeli provesti mjerenja na daljinu. Primijetili smo i da su mnogi oboljeli od koronavirusa još dugo nakon napuštanja bolnice umorni, pa smo dio sredstava iskoristili da im organiziramo rehabilitaciju nakon što ozdrave. Naposljetku, subvencija nam je omogućila da zaposlimo dodatno projektno i zdravstveno osoblje koje nam je bilo potrebno.

Kako je pandemija bolesti COVID-19 promijenila vašu praksu kućne njege? Kako biste opisali budućnost kućne njege nakon pandemije?

Smanjili smo kontakte s pacijentima za 20 %, ali istodobno osigurali da dobiju njegu koja im je potrebna. Uspostavili smo dvije rute za timove za kućnu njegu, tako da smo tim koji skrbi za pacijente zaražene virusom razdvojili od drugih. S obzirom na budućnost, i neovisno o koronavirusu, smatramo da će se zdravstvena skrb sve više pružati s pomoću informatičkih tehnologija. Tehnologija će nam omogućiti da više pacijenata premjestimo iz bolnica u njihove domove i da njihovo zdravlje nadziremo na daljinu. Kućna njega sve će više nadopunjavati primarnu skrb liječnika opće prakse. Time će se osigurati brža i bolja zdravstvena skrb te će nam pomoći da odgovorimo na potrebe sve starijeg europskog stanovništva.