Siirry pääsisältöön
Competition Policy

Valtiontuki koronaviruspandemian aikana

Koronaviruspandemian aikana valtiolta tukea saaneet eurooppalaiset kertovat

Johdanto

Euroopan komissio valvoo, että EU-maat noudattavat valtiontukisääntöjä, kun ne myöntävät tukea yrityksille – sekä suurille että pienille. Se varmistaa näin, että tuki ei anna millekään yritykselle perusteetonta etua tai muuta olosuhteita sisämarkkinoilla niin, että yritykset eivät enää ole tasapuolisessa kilpailuasemassa. Komissio hyväksyi 19.3.2020 tilapäiset valtiontukipuitteet tukeakseen taloutta koronaviruspandemiassa. Puitteet hyväksyttiin vain alle viikon kuluessa siitä kun Maailman terveysjärjestö (WHO) oli julistanut Euroopan koronaviruspandemian keskukseksi. Niillä tehtiin säännöistä joustavampia, jotta pandemian vuoksi tukea tarvitsevien yritysten olisi helpompi saada sitä. Maaliskuun 2020 puolivälissä ei pystytty vielä arvioimaan, miten pandemia kehittyy jatkossa, joten tilapäisistä puitteista tehtiin joustava väline, jota voidaan mukauttaa tilanteiden muuttuessa. Tästä pääset tutustumaan tarkemmin tilapäisiin puitteisiin ja niihin tehtyihin muutoksiin.

Isa

Isabel La Guardia ja Raul Ibañez ovat pitäneet Divers Cabo de Palos -nimistä sukelluskeskusta Espanjassa Murcian lähellä vuodesta 2016. He olivat valmistautumassa tulevaan matkailukauteen, jonka oli tarkoitus alkaa pääsiäisenä, mutta 14.3.2020 Espanja alkoi rajoittaa kansalaisten liikkumista, ja Isabel ja Raul joutuivat keskeyttämään toimintansa ja sulkemaan keskuksensa kokonaan.

Divers Cabo de Palos oli kannattava yritys. Isabel ja Raul tarvitsivatkin tukea vain pitääkseen yrityksensä pystyssä liikkumisrajoitusten ajan. Tuki myönnettiin heille lainana, jonka ehdot olivat erittäin edulliset. Laina oli osa Espanjan käynnistämää ensimmäistä kattavaa tukiohjelmaa, jonka komissio oli hyväksynyt 2.4.2020. Kysyimme Isabelilta, mitä lainan myöntämisen jälkeen tapahtui.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Isabel La Guardia ja Raul Ibañez sukeltamassa Cabo de Palosin niemen alueella Espanjassa 

Miten tuki on auttanut teitä kriisin aikana?

Maaliskuun puolessavälissä yrityksemme tulot tyrehtyivät yhtäkkiä kokonaan. Emme pystyneet arvioimaan edes sitä, milloin voisimme avata keskuksemme uudelleen. Sen vuoksi otimme lainan, joka auttoi meitä pitämään keskuksemme toimintavalmiina. Laina ei kattanut kaikkia kuluja, ja tietyt kulut juoksivat, vaikka meillä ei ollut ainoatakaan asiakasta. Onnistuimme kuitenkin selviytymään kesäkuun 13. päivään, jolloin pystyimme avaamaan keskuksemme uudelleen ja jatkamaan sukellusretkien järjestämistä.

Miten sopeuduitte uuteen normaalitilanteeseen, kun Murcian alueella alettiin vähitellen purkaa käyttöön otettuja rajoituksia?

Saimme luvan avata keskuksemme uudelleen, mutta meidän on noudatettava varotoimenpiteitä. Keskuksemme tiloissa on opasteita, jotka auttavat henkilökuntaamme ja asiakkaitamme säilyttämään turvavälit. Veneessä käytämme kasvomaskeja, jotka vaihdamme sitten sukellusmaskeihin. Kaikki toimenpiteet, jotka suoritamme maalla sukelluksen jälkeen, vievät paljon enemmän aikaa kuin ennen. Käytännössä yrityksemme toimii tällä hetkellä vain kahdella kolmasosalla käytössä olevasta kapasiteetista. Tilanne on vaikea, mutta emme aio luovuttaa. Sanomme aina, että mikään ei nyt ole turvallisempaa kuin sukeltaminen. Emme voi halata toisiamme maalla, mutta vedessä voimme – ja myös halaamme – koska se on turvallista.

 

Jan

Komissio hyväksyi 3.4.2020 Alankomaiden esittämän 23 miljoonan euron tukiohjelman osana väliaikaisia valtiontukipuitteita; tämä oli Alankomaille ensimmäinen päätös, joka koski koronaviruksen vuoksi annettavaa valtiontukea. Monet vanhukset ja sairaanhoitoa tarvitsevat ovat joutuneet jäämään kotiin pandemian alettua. Alankomaiden hallitus päätti tämän vuoksi myöntää avustuksia terveydenhoitopalvelujen tarjoajille, jotta ne voisivat hoitaa potilaita kotona ja etänä erityisesti sähköisen terveydenhuollon sovellusten avulla. Leunis de Beij johtaa Omring-nimistä organisaatiota, ja pyysimme häntä kertomaan, millaisia vaikutuksia komission valtiontukipäätöksellä ja Alankomaiden myöntämillä avustuksilla on ollut kentällä. Omring tarjoaa perusterveydenhuollon palveluita, tukipalveluita ja sairaanhoitopalveluita sekä potilaiden kotona että Länsi-Frieslandissa, Pohjois-Hollannissa ja Texelin saarella sijaitsevissa hoivakodeissa.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Jan Leunis de Beij toimistossaan Hoornissa Alankomaissa

Mitä vaikutuksia valtion avustuksella on ollut?

Meidän oli toimittava nopeasti kriisin alettua, ja meille oli ratkaisevaa se, että myös rahoitus saatiin nopeasti. Avustuksen ansiosta pystyimme heti hankkimaan kotisairaanhoidon asiakkaillemme lähes sata taulutietokonetta, joiden avulla saatoimme aloittaa videovälitteisen hoidon ja perustaa digitaalisen tukijärjestelmän. Laitteidemme avulla pystyimme tekemään jopa etämittauksia. Lisäksi huomasimme, että monet koronaviruspotilaat olivat sairaalasta päästyään pitkään väsyneitä, joten käytimme osan avustuksesta heille tarkoitetun kuntoutuksen järjestämiseen. Avustus antoi meille myös mahdollisuuden palkata tarvitsemaamme ylimääräistä projekti- ja hoitohenkilökuntaa.

Miten koronavirusepidemia on muuttanut kotisairaanhoidon työtapoja? Millaista kotisairaanhoito tulee olemaan pandemian jälkeen?

Olemme vähentäneet lähikontakteja potilaisiimme viidenneksellä mutta samalla olemme varmistaneet, että he saavat tarvitsemansa hoidon. Olemme jakaneet hoitotiimit kahteen ryhmään. Toinen ryhmä vastaa koronaviruspotilaiden ja toinen muiden potilaiden hoidosta, ja olemme varmistaneet, etteivät näiden kahden ryhmän jäsenet kohtaa. Uskomme, että koronavirustilanteen kehittymisestä riippumatta terveydenhuollossa tukeudutaan tulevaisuudessa yhä enemmän tietotekniikkaan. Teknologian ansiosta voimme siirtää enemmän potilaita sairaalasta kotiin ja seurata heidän terveydentilaansa etäseurannan avulla. Kotisairaanhoito on tulevaisuudessa yhä enemmän yleislääkärien antaman perushoidon tukena. Kaikesta tästä seuraa, että terveydenhoitopalvelujen saanti nopeutuu ja niiden laatu paranee. Tämä auttaa meitä vastaamaan ikääntyvän väestön tarpeisiin Euroopassa.