Preskoči na glavno vsebino
Competition Policy

Zakaj je politika konkurence pomembna za potrošnike?

Politika konkurence je uveljavljanje pravil o pravični konkurenci med podjetji. Politika konkurence spodbuja učinkovitost podjetij, povečuje ponudbo za potrošnike, zmanjšuje cene in izboljšuje kakovost.

Nižje cene za vse: Podjetja najlažje povečajo svoj tržni delež tako, da znižajo svoje cene. Na konkurenčnem trgu se cene nižajo. To je dobro za potrošnike (več ljudi si lahko privošči določen izdelek ali storitev) ter za proizvodnjo in gospodarstvo na splošno.

Boljša kakovost: Konkurenca podjetja tudi spodbuja k izboljšanju kakovosti blaga in storitev, ki jih prodajajo, saj tako pritegnejo več kupcev in povečajo svoj tržni delež. Kakovost ponudbe ima več vidikov: izdelki, ki zdržijo dlje ali delujejo bolje, boljša pomoč uporabnikom po prodaji (servis in tehnična pomoč), prijaznejša in boljša storitev.

Bogata ponudba: Na konkurenčnem trgu si podjetja prizadevajo, da bi bili njihovi proizvodi drugačni od ostalih. To bogati ponudbo, potrošniki pa lahko izberejo proizvod, ki zanje predstavlja pravo ravnovesje cene in kakovosti.

Inovacije: Če hočejo podjetja potrošnikom zagotoviti bogato ponudbo, morajo uvajati inovacije v konceptne izdelke, oblikovanje, proizvodne tehnologije, storitve itd.

Boljša konkurenčnost na svetovnem trgu: Konkurenca na notranjem trgu EU krepi tudi konkurenčnost evropskih podjetij zunaj EU, zato lahko uspešneje tekmujejo na svetovni ravni.

Poglejte si videoposnetek o delovanju politike konkurence v praksi
 
Kako politika konkurence izboljša vaše vsakdanje življenje.

 Videoposnetek lahko prenesete s spletišča avdiovizualne službe Evropske komisije.
Obvestilo o avtorskih pravicah.

 

Videoposnetek lahko prenesete s spletišča avdiovizualne službe Evropske komisije.
Obvestilo o avtorskih pravicah.

Vloga potrošnikov

Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju konkurenčnosti podjetij: potrošniki odločijo, kateri proizvod bodo kupili, kar posledično usmerja razvoj podjetij.

Obveščenost potrošnikov in prijava podjetij, ki ravnajo nepošteno ali nekonkurenčno, sta načina, s katerima lahko potrošniki zagotovijo, da podjetja bogatijo svojo ponudbo, višajo kakovost, uvajajo inovacije in nižajo svoje cene.