Ugrás a fő tartalomra
Competition Policy

Zašto je politika tržišnog natjecanja važna za potrošače?

Cilj je politike tržišnog natjecanja provedba pravila kako bi se osiguralo pošteno natjecanje među poduzećima. Time se potiče poduzetništvo i učinkovitost, potrošačima se omogućuje veći izbor te se potiče smanjenje cijena i veća kvaliteta.

Niske cijene za sve: niže cijene najjednostavniji su način povećanja udjela poduzeća na tržištu. Na konkurentnom tržištu cijene se snižavaju. To nije dobro samo za potrošače – ako si više ljudi može priuštiti kupovinu proizvoda, time potiču poduzeća na proizvodnju, a ojačava se i cjelokupno gospodarstvo.

Bolja kvaliteta: tržišnim natjecanjem također se potiče poduzeća da podignu kvalitetu robe i usluga koje prodaju kako bi privukla više kupaca i povećala udio na tržištu. Kvaliteta se može odnositi na više stvari – proizvode koji dulje traju ili bolje funkcioniraju, bolju postprodajnu tehničku podršku ili ugodniju i bolju uslugu.

Veći izbor: na konkurentnom tržištu poduzeća će pokušati proizvesti drugačije proizvode nego ostali. To dovodi do većeg izbora, zbog čega potrošači mogu odabrati proizvod koji ima najbolji omjer cijene i kvalitete.

Inovacije: kako bi ponudila veći izbor i proizvodila bolje proizvode, poduzeća moraju biti inovativna u pogledu koncepta proizvoda, dizajna, proizvodnih tehnika, usluga itd.

Bolji konkurenti na globalnom tržištu: tržišno natjecanje unutar EU-a europska poduzeća čini jakima i izvan EU-a kako bi se mogla ravnopravno natjecati s globalnim konkurentima.

Pogledajte videozapis kako biste vidjeli kako to funkcionira u praksi
 
Pogledajte kako politika tržišnog natjecanja može imati pozitivan utjecaj na vaš život

Ovaj videozapis možete preuzeti s web-mjesta Europske komisije za audiovizualne usluge.
Informacije o autorskim pravima.

 

Ovaj videozapis možete preuzeti s web-mjesta Europske komisije za audiovizualne usluge.
Informacije o autorskim pravima.

Koja je vaša uloga u svemu tome?

Vi ste izrazito važni za održavanje konkurentnosti poduzeća jer svojim odabirom proizvoda utječete na smjer u kojem se poduzeće kreće. Ostanite u tijeku i prijavljujte poduzeća za koja mislite da ne posluju pošteno i u skladu s propisima o tržišnom natjecanju jer tako možete doprinijeti osiguravanju da poduzeća nude veći izbor i kvalitetu, više inovacija te niže cijene.