Glavni sadržaj
Competition Policy

Zašto je politika tržišnog natjecanja važna za potrošače?

Cilj je politike tržišnog natjecanja provedba pravila kako bi se osiguralo pošteno natjecanje među poduzećima. Time se potiče poduzetništvo i učinkovitost, potrošačima se omogućuje veći izbor te se potiče smanjenje cijena i veća kvaliteta.

Niske cijene za sve: niže cijene najjednostavniji su način povećanja udjela poduzeća na tržištu. Na konkurentnom tržištu cijene se snižavaju. To nije dobro samo za potrošače – ako si više ljudi može priuštiti kupovinu proizvoda, time potiču poduzeća na proizvodnju, a ojačava se i cjelokupno gospodarstvo.

Bolja kvaliteta: tržišnim natjecanjem također se potiče poduzeća da podignu kvalitetu robe i usluga koje prodaju kako bi privukla više kupaca i povećala udio na tržištu. Kvaliteta se može odnositi na više stvari – proizvode koji dulje traju ili bolje funkcioniraju, bolju postprodajnu tehničku podršku ili ugodniju i bolju uslugu.

Veći izbor: na konkurentnom tržištu poduzeća će pokušati proizvesti drugačije proizvode nego ostali. To dovodi do većeg izbora, zbog čega potrošači mogu odabrati proizvod koji ima najbolji omjer cijene i kvalitete.

Inovacije: kako bi ponudila veći izbor i proizvodila bolje proizvode, poduzeća moraju biti inovativna u pogledu koncepta proizvoda, dizajna, proizvodnih tehnika, usluga itd.

Bolji konkurenti na globalnom tržištu: tržišno natjecanje unutar EU-a europska poduzeća čini jakima i izvan EU-a kako bi se mogla ravnopravno natjecati s globalnim konkurentima.

Pogledajte videozapis kako biste vidjeli kako to funkcionira u praksi
 
Pogledajte kako politika tržišnog natjecanja može imati pozitivan utjecaj na vaš život

 You can download this video from the European Commission audiovisual website.
See copyright conditions.

 

You can download this video from the European Commission audiovisual website.
See copyright conditions.

Koja je vaša uloga u svemu tome?

Vi ste izrazito važni za održavanje konkurentnosti poduzeća jer svojim odabirom proizvoda utječete na smjer u kojem se poduzeće kreće. Ostanite u tijeku i prijavljujte poduzeća za koja mislite da ne posluju pošteno i u skladu s propisima o tržišnom natjecanju jer tako možete doprinijeti osiguravanju da poduzeća nude veći izbor i kvalitetu, više inovacija te niže cijene.