Direct naar de inhoud
Competition Policy

Waarom is concurrentie belangrijk voor de consument?

Het concurrentiebeleid moet garanderen dat bedrijven eerlijk met elkaar kunnen concurreren. Dit bevordert ondernemerschap en efficiëntie, biedt consumenten meer keuze en houdt de prijzen laag en de kwaliteit hoog.

Lage prijzen voor iedereen: Het eenvoudigste middel om een groot marktaandeel te krijgen is een lage prijs. Op een markt met veel concurrentie gaan de prijzen omlaag. Dat is niet alleen goed voor de consument, want als er meer mensen producten kunnen kopen, is dat voor bedrijven aanleiding om meer te produceren en voor de economie als geheel een stimulans.

Betere kwaliteit: Concurrentie stimuleert bedrijven ook om de kwaliteit van hun goederen en diensten te verbeteren. Zo trekken ze meer klanten aan en breiden ze hun marktaandeel uit. Kwaliteit kan verschillende dingen betekenen: producten die langer meegaan of beter werken; betere service en technische ondersteuning; meer klantvriendelijkheid.

Meer keuze: Op een concurrerende markt moeten bedrijven zich in hun producten onderscheiden van de rest. Dit leidt tot een ruimer aanbod zodat consumenten producten kunnen kiezen met de voor hen beste prijs-kwaliteitverhouding.

Innovatie: Een groter aanbod en hogere kwaliteit kan een bedrijf alleen leveren als het producten, vormgeving, productiemethoden en dienstverlening enz. blijft innoveren.

Beter concurreren op de wereldmarkt: De concurrentie binnen de EU geeft Europese bedrijven ook meer concurrentiekracht buiten de EU, zodat ze buitenlandse concurrenten de baas kunnen.

In de video ziet u hoe dit in de praktijk werkt
 
Kijk hier wat het concurrentiebeleid u oplevert

U kunt deze video downloaden van de website van de audiovisuele dienst van de Europese Commissie.
Lees de auteursrechtelijke verklaring.

 

U kunt deze videodownloaden van de website van de audiovisuele dienst van de Europese Commissie.
Lees de auteursrechtelijke verklaring.

En wat is uw rol hierin?

Geloof het of niet, maar u speelt een heel belangrijke rol. Als u een product kiest, helpt u bedrijven bepalen in welke richting zij zich moeten ontwikkelen. En door de actualiteit te volgen en bedrijven aan te geven als zij zich niet aan de regels houden, draagt u ook bij tot een eerlijke concurrentie, en dus een ruimer aanbod, een betere kwaliteit, meer innovatie en lagere prijzen.