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  Warsaw, 24 May 2019 

 

 

EFFECTIVENESS – RESPONSE TO QUESTION 7 
THE PUBLIC QUESTIONNAIRE FOR THE 2018 EVALUATION 

OF THE VERTICAL BLOCK EXEMPTION REGULATION 
 

We have identified the following types of vertical agreements for which – in our view - it can be 
assumed with sufficient certainty that they generate efficiencies in line with Article 101(3) of the 
Treaty but which are not covered by the current scope of the exemption: 

1. Vertical agreements entered into between an association of non-retailers and its members 
(under certain conditions); 

2. Non-reciprocal vertical agreements between competitors (under certain conditions), also in 
cases where the supplier is not a manufacturer of the goods. 

1. Vertical agreements entered into between an association of undertakings and its 
members 

1.1 We support that the VBER covers vertical agreements entered into by associations of 
retailers that fulfil conditions stipulated therein. In our view, it is desirable to allow small 
and medium entities to join their forces to ensure a balance with large suppliers as it may 
have positive effects on distribution and allow consumers a fair share of the resulting 
benefits. 

1.2 At the same time, we do not see reasons for excluding from the VBER vertical agreements 
entered into by all other associations (associations of non-retailers) with their suppliers. In 
our view, vertical agreements entered into by associations of service providers should also 
benefit from the VBER if the conditions provided therein (market share and turnover 
thresholds) are met.  

1.3 Extending the scope of the VBER in this respect would be beneficial to small and medium 
sized enterprises as it may lead to the improvement of their efficiency and allow consumers 
a fair share of the resulting benefits. At the same time, the rule of assessing horizontal 
agreements between such entities would remain unchained, thus it would not lead to a risk 
of any abuse in this respect. We would therefore welcome the Commission to consider 
including into the scope of VBER vertical agreements entered into by associations of non-
retailers. 
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2. Non-reciprocal vertical agreements between competitors under certain conditions 

2.1 We support that the VBER covers non-reciprocal vertical agreements between competitors 
that fulfil conditions stipulated therein. It is quite common on the market that suppliers 
supply directly only part of the customers (usually the major ones) and at the same time, 
they use distributors so that their products reach also smaller customers. Such dual 
distribution leads to efficiency, improvement of distribution and allows consumers a fair 
share of the resulting benefits. 

2.2 We would like, however, to comment on the condition for exemption in the case of 
distribution of goods. The VBER requires the supplier to be a manufacturer of goods, while 
the buyer to be only a distributor and not an entity competing at the manufacturing level. 

2.3 We do not see reasons for imposing a condition that the supplier has to be a manufacturer 
of the goods in order to be covered by the VBER. In our view, also other suppliers that are 
present at several levels of trade (e.g. importers) should benefit from the VBER with regard 
to their contracts with the buyers that are present on a retail level and are not competing 
with the supplier at the wholesale level. Such approach would lead to the improvement and 
efficiency of the distribution network and consequently allow the consumers of fair share 
of the resulting benefits. At the same time, the assessment of a horizontal relation between 
such entities (at the retail level) would remain unchained, thus it would not lead to risk of 
any abuse in this respect. 

2.4 We would therefore welcome the Commission to revise the above condition for exemption, 
to also include suppliers who are not manufacturers, if they are present at several levels of 
trade, while the buyer is present at the retail level and is not competing at the level of trade 
where it purchases the contract goods.  

 


