Gå til hovedindholdet
Competition Policy

Hvorfor er konkurrencepolitikken vigtig for forbrugerne?

Konkurrencepolitik drejer sig om at håndhæve regler for at sikre, at virksomhederne konkurrerer med hinanden på lige vilkår. Konkurrencepolitikken fremmer iværksætteri og effektivitet, giver forbrugerne flere valgmuligheder og er med til at sænke priserne og sikre højere kvalitet.

Lave priser for alle: Den nemmeste måde at få en stor markedsandel på er at tilbyde lavere priser. På et konkurrencepræget marked presses priserne ned. Det er ikke kun godt for forbrugerne, for når flere har råd til at købe produkterne, tilskyndes virksomhederne til at producere, og det styrker hele økonomien.

Bedre kvalitet: Konkurrence tilskynder desuden virksomhederne til at forbedre kvaliteten af deres varer og service – så tiltrækker de flere kunder og øger deres markedsandele. Kvalitet kan betyde flere ting: produkter, der varer længere eller fungerer bedre; bedre eftersalgsservice eller teknisk support; venligere og bedre service.

Mere at vælge imellem: På et konkurrencepræget marked vil virksomhederne forsøge at lade deres produkter skille sig ud fra de andre. Det giver flere valgmuligheder – så forbrugerne kan vælge det produkt, der giver den bedste balance mellem pris og kvalitet for dem.

Innovation: For at skabe disse valgmuligheder og fremstille bedre produkter er virksomhederne nødt til at være innovative – i deres produktkoncepter, design, produktionsteknikker, service m.m.

Bedre konkurrenter på de globale markeder: Konkurrence internt i EU er med til at gøre europæiske virksomheder stærkere også uden for EU – og i stand til at klare sig i den globale konkurrence.

I denne video kan du se, hvordan det fungerer i praksis
 
Se her, hvordan konkurrencepolitikken kan have en positiv virkning på dit liv 

 You can download this video from the European Commission audiovisual website.
See copyright conditions.

 

You can download this video from the European Commission audiovisual website.
See copyright conditions.

Og hvad er din rolle så i alt det her?

Tro det eller lad være, men du er vigtig for virksomhedernes konkurrencedygtighed – når du vælger, hvilket produkt du vil købe, afstikker du i sidste ende kursen for virksomhederne. Og ved at holde dig orienteret – og anmelde virksomheder, som efter din mening ikke opfører sig fair i konkurrencen – kan du gøre dit for at sikre, at virksomhederne fortsat giver os større udvalg, bedre kvalitet, innovation og lavere priser.