Direct la conținutul principal
Competition Policy

Ajutoarele de stat în perioada pandemiei

Mărturii ale europenilor care au primit sprijin guvernamental în perioada pandemiei de COVID-19

Introducere

Comisia Europeană aplică normele privind ajutoarele de stat pentru a se asigura că sprijinul acordat de guvernele statelor membre UE întreprinderilor, mici sau mari, nu le oferă acestora un avantaj neloial și nici nu distorsionează concurența pe piața internă. La data de 19 martie 2020 – după mai puțin de o săptămână din momentul în care OMS a declarat Europa ca fiind un centru al pandemiei de COVID-19 – Comisia a aprobat un cadru temporar privind ajutoarele de stat. Acesta a făcut ca normele să fie mai flexibile pentru întreprinderile care aveau nevoie de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie. La jumătatea lunii martie perspectivele erau nesigure, astfel încât cadrul temporar a fost conceput ca un instrument flexibil menit să se adapteze la o situație în schimbare. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre cadrul temporar și modificările aduse acestuia.

Isa

Isabel La Guardia și Raul Ibañez administrau din 2016 „Divers Cabo de Palos”, un centru de scufundări situat nu departe de Murcia (Spania). Tocmai se pregăteau pentru sezonul următor, programat să înceapă în perioada Paștelui, dar, la data de 14 martie 2020, când Spania a intrat în izolare, au fost nevoiți să își suspende toate operațiunile și să închidă centrul.

„Divers Cabo de Palos” era o afacere prosperă. Centrul avea nevoie de sprijin financiar numai pentru a se menține pe linia de plutire pe durata izolării, lucru care s-a și întâmplat. Ajutorul a venit sub forma unui împrumut în condiții deosebit de avantajoase, acordat în baza primei scheme spaniole de tip „umbrelă” pe care Comisia Europeană a aprobat-o la data de 2 aprilie 2020. Am întrebat-o pe Isabel ce s-a întâmplat după aceea.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Isabel La Guardia și Raul Ibañez făcând scufundări la Cabo de Palos (Spania) 

În ce a constat sprijinul pe care l-ați primit în timpul crizei?

La jumătatea lui martie, fluxul nostru de încasări s-a oprit brusc. Nu puteam nici măcar să anticipăm data redeschiderii. Prin urmare, am solicitat un împrumut care să ne ajute să menținem centrul în funcțiune. Împrumutul nu a acoperit toate costurile pe care am continuat să le suportăm chiar și în absența clienților, dar ne-a ajutat să supraviețuim până la data de 13 iunie când am putut relua scufundările.

Cum v-ați adaptat la noua situație din momentul în care regiunea Murcia a ridicat progresiv restricțiile legate de COVID-19?

Ni s-a permis să redeschidem centrul, dar am fost nevoiți să luăm măsuri de precauție. Am plasat indicatoare și semne pentru a ajuta personalul și clienții să mențină o distanță sigură. Pe barcă purtăm măști de protecție până în momentul în care ni le punem pe cele pentru scufundări. Toate operațiunile pe care trebuie să le desfășurăm pe uscat după o scufundare durează mult mai mult. În practică, centrul nostru funcționează la două treimi din capacitate. Ne este greu, dar nu renunțăm. Credem că nu există nimic mai sigur decât scufundările. Nu ne putem îmbrățișa pe uscat, dar o putem face în timpul scufundării, pentru că acolo nu e niciun pericol.

 

Jan

La 3 aprilie 2020, Comisia Europeană a aprobat o schemă olandeză în valoare de 23 de milioane EUR în baza cadrului temporar; a fost prima decizie referitoare la acordarea unui ajutor de stat de către guvernul olandez în contextul crizei provocate de COVID-19. Deoarece mulți vârstnici și multe persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale au trebuit să stea acasă din cauza pandemiei, guvernul olandez a decis să ofere subvenții furnizorilor de asistență medicală, ajutându-i astfel să își îngrijească pacienții la domiciliu și de la distanță, în special prin intermediul aplicațiilor de e-sănătate. L-am rugat pe Jan Leunis de Beij, directorul Omring, să ne ajute să evaluăm impactul pe care l-au avut pe teren controlul exercitat de Comisie în domeniul ajutoarelor de stat și subvențiile acordate de guvernul olandez. Omrin furnizează asistență medicală generală, sprijin și îngrijiri specializate atât la domiciliu, cât și în centre rezidențiale de îngrijire, în provincia West-Friesland, în nordul Olandei și pe insula Texel.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Jan Leunis de Beij în biroul său din Hoorn (Țările de Jos)

Cum v-a ajutat subvenția din partea guvernului?

Criza necesita un răspuns rapid și era vital să obținem finanțare cât mai repede. Datorită subvenției, am putut pune la dispoziția pacienților aflați în îngrijire la domiciliu între 80 și 100 de tablete, ceea ce ne-a permis să creăm un sistem de sprijin digital și de asistență video. Cu ajutorul acestui echipament, am putut chiar să efectuăm măsurători la distanță. În plus, pentru că am remarcat că mulți pacienți afectați de COVID-19 continuau să resimtă o stare de oboseală după mult timp de la ieșirea din spital, am folosit o parte din finanțare pentru a organiza un program de recuperare pentru ei. Nu în ultimul rând, subvenția ne-a permis să angajăm personalul suplimentar de care aveam nevoie pentru acest nou proiect.

Cum a schimbat pandemia de COVID-19 practica asistenței medicale la domiciliu? Cum ați descrie viitorul acesteia post-pandemie?

Am redus cu 20 % contactele cu pacienții, asigurându-le, în același timp, îngrijirile de care aveau nevoie. Am creat două circuite pentru echipele care oferă îngrijiri la domiciliu, separându-le pe cele care se ocupă de pacienții infectați cu coronavirus de restul echipelor. Privind în viitor – și fără legătură cu pandemia de COVID-19 – credem că asistența medicală va utiliza tot mai mult sprijinul oferit de TIC. Tehnologia ne va permite să transferăm mai mulți pacienți din spitale la domiciliu și să le monitorizăm starea de sănătate de la distanță. Îngrijirile medicale la domiciliu vor completa tot mai mult asistența de primă linie furnizată de generaliști. Aceste evoluții ne vor permite să oferim îngrijiri mai rapide și de mai bună calitate și să răspundem nevoilor generate de îmbătrânirea populației europene.