Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Competition Policy

Κρατικές ενισχύσεις την περίοδο της πανδημίας

Μαρτυρίες Ευρωπαίων που έλαβαν κρατική ενίσχυση κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19

Εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να διασφαλίσει ότι η στήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις δεν τους παρέχει αθέμιτο πλεονέκτημα ούτε διαταράσσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Στις 19 Μαρτίου 2020 – λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο ΠΟΥ ανακήρυξε την Ευρώπη κέντρο της πανδημίας του κορονοϊού – η Επιτροπή ενέκρινε ένα προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων το οποίο κατέστησε τους κανόνες πιο ευέλικτους για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Δεδομένου ότι οι προοπτικές ήταν αβέβαιες στα μέσα Μαρτίου του 2020, το προσωρινό πλαίσιο σχεδιάστηκε ως ένα ευέλικτο μέσο που θα προσαρμοζόταν σε μια εξελισσόμενη κατάσταση. Πατήστε εδώ αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και τις τροποποιήσεις του.

Isa

Η Isabel La Guardia και ο Raul Ibañez λειτουργούν το Divers Cabo de Palos, ένα κέντρο καταδύσεων κοντά στη Μούρθια (Ισπανία), από το 2016. Ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν την τουριστική περίοδο γύρω στο Πάσχα, αλλά στις 14 Μαρτίου 2020 – όταν η Ισπανία προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας – έπρεπε να αναστείλουν όλες τις δραστηριότητες και να κλείσουν.

Η Divers Cabo de Palos ήταν μια υγιής επιχείρηση. Απλώς χρειαζόταν οικονομική στήριξη για να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Η στήριξη χορηγήθηκε υπό μορφή δανείου με εξαιρετικά καλούς όρους στο πλαίσιο του πρώτου γενικού ισπανικού καθεστώτος για τη στήριξη της οικονομίας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Απριλίου 2020. Ρωτήσαμε την Isabel τι έγινε στη συνέχεια.

divers.jpg
Isabel La Guardia and Raul Ibañez

Η Isabel La Guardia και ο Raul Ibañez κάνουν καταδύσεις στα ανοιχτά του Cabo de Palos, Ισπανία

Πώς σας βοήθησε η στήριξη που λάβατε στη διάρκεια της κρίσης;

Στα μέσα Μαρτίου πάψαμε ξαφνικά να έχουμε έσοδα. Δεν μπορούσαμε καν να προβλέψουμε πότε θα ξανανοίξουμε. Έτσι, πήραμε ένα δάνειο που θα μας βοηθούσε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του κέντρου μας. Το δάνειο δεν κάλυψε το σύνολο των δαπανών που εξακολουθούσαν να τρέχουν παρόλο που δεν είχαμε πελάτες, αλλά κατορθώσαμε να επιζήσουμε έως τις 13 Ιουνίου, οπότε μπορέσαμε να ξαναρχίσουμε τις δραστηριότητές μας.

Πώς προσαρμοστήκατε στη νέα κανονικότητα αφότου η περιφέρεια της Μούρθια χαλάρωσε σταδιακά τους περιορισμούς σχετικά με την πανδημία;

Μπορέσαμε να ξαναλειτουργήσουμε αλλά έπρεπε να λάβουμε προφυλάξεις. Oι σημάνσεις που βάλαμε στο κέντρο καταδύσεων βοηθούν το προσωπικό και τους πελάτες μας να τηρούν ασφαλείς αποστάσεις. Στο σκάφος, αλλάζουμε τις προστατευτικές μάσκες με τις μάσκες κατάδυσης. Όλες οι εργασίες που πρέπει να εκτελέσουμε στην ξηρά μετά τη κατάδυση διαρκούν πολύ περισσότερο. Στη νέα κανονικότητα, η επιχειρηματική μας δραστηριότητα έχει μειωθεί στα δύο τρίτα της δυναμικότητας του κέντρου. Δυσκολευόμαστε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ασφαλές από τις καταδύσεις. Δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε στην ξηρά, αλλά μπορούμε – και το κάνουμε – να αγκαλιαστούμε όταν κάνουμε μια κατάδυση, καθώς αυτό είναι ασφαλές.

 

Jan

Στις 3 Απριλίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ολλανδικό καθεστώς προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ με βάση το προσωρινό πλαίσιο. Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση για κρατική ενίσχυση σχετικά με τον κορονοϊό, που αφορούσε τις Κάτω Χώρες. Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι και άτομα που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι τους λόγω της πανδημίας, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας επιχορηγήσεις για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς κατ’ οίκον και εξ αποστάσεως, ιδίως μέσω των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας. Ζητήσαμε από τον Jan Leunis de Beij, διευθυντή του Omring, να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τα πρακτικά αποτελέσματα του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων από την Επιτροπή και των επιδοτήσεων που χορήγησε η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών. Ο Omring παρέχει γενική υγειονομική περίθαλψη, στήριξη και εξειδικευμένη φροντίδα τόσο κατ’ οίκον όσο και σε οίκους ευγηρίας στη δυτική Friesland, στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας και στη νήσο Texel.

jan_leunis_de_beij.jpg
Jan Leunis de Beij

Jan Leunis de Beij στο γραφείο του στο Hoorn, Κάτω Χώρες

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της κρατικής ενίσχυσης;

Έπρεπε να αντιδράσουμε γρήγορα στην κρίση και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να έχουμε στη διάθεσή μας τη χρηματοδότηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χάρη στην επιδότηση, μπορέσαμε να δώσουμε αμέσως 80 έως 100 ταμπλέτες στους ασθενείς με κατ’ οίκον περίθαλψη, γεγονός που μας επέτρεψε να καταρτίσουμε ένα σύστημα φροντίδας μέσω βίντεο και ψηφιακής εξυπηρέτησης. Χάρη στον εξοπλισμό, μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη και μετρήσεις εξ αποστάσεως. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς της νόσου Covid-19 εξακολουθούν να νιώθουν εξάντληση για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε μέρος της χρηματοδότησης για την οργάνωση της αποκατάστασης των ασθενών μετά την ίασή τους. Τέλος, η επιδότηση μας έδωσε τη δυνατότητα να προσλάβουμε το επιπλέον προσωπικό που χρειαζόμασταν για το πρόγραμμα και την παροχή φροντίδας.

Πώς άλλαξε η πρακτική σας όσον αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού; Πώς θα περιγράφατε το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης κατ’ οίκον μετά την πανδημία;

Μειώσαμε κατά 20 % τις επαφές μας με τους ασθενείς μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτοί λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Ξεχωρίσαμε τις ομάδες κατ’ οίκον φροντίδας σε 2 κατηγορίες: σε αυτές που ασχολούνται με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και σε αυτές που ασχολούνται με τους υπόλοιπους ασθενείς. Ατενίζοντας το μέλλον – και ανεξάρτητα από τη νόσο Covid-19 – πιστεύουμε ότι η υγειονομική περίθαλψη θα υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από τις ΤΠΕ. Η τεχνολογία θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε περισσότερους ασθενείς από τα νοσοκομεία στα σπίτια τους και να παρακολουθούμε την υγεία τους εξ αποστάσεως. Η κατ’ οίκον περίθαλψη θα συμπληρώνει όλο και περισσότερο την περίθαλψη πρώτης γραμμής από τους γενικούς ιατρούς. Οι εξελίξεις αυτές θα εξασφαλίσουν ταχύτερη και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού της Ευρώπης, που γερνάει.